it hr de si
Labinci 103CCESTOVNE UPUTE
52464 Kaštelir
Istra - Hrvatska
T: 052 455 210 ● E: info@dentabel.com.hr
facebook google plus tweeter youtube

Silensorom protiv hrkanja

Objavljeno 04.04.2014.

Istraživanja su pokazala da oko 40 % populacije ima ozbiljnih problema sa hrkanjem a taj problem se naročito ističe među šezdesetogodišnjim muškarcima gdje postotak doseže 60 %.

Kako dolazi do hrkanja

Hrkanje nastaje zbog titranja mekog tkiva u usnoj šupljini, prije svega mekoga nepca i nepčane resice. Tijekom spavanja (posebno pri spavanju na leđima)  tonus mišića vrata i ždrijela popušta pa tako promijenjena tkivna napetost rezultira djelomičnom ili potpunom opstrukcijom dišnih putova.

Hrkanje je jače izraženo u pretilih osoba i nakon konzumacije alkohola i sedativa. Zanimljiv je podatak kako je smanjenje tjelesne težine za samo 5% često dovoljno za dramatično smanjenje hrkanja.

Posljedice hrkanja

Glasno hrkanje u nekim slučajevima može ozbiljno poremetiti život cjelokupne obitelji. Ukućani provode besane noći ispunjene nezadovoljstvom te postaju opsjednuti strategijom kako zaspati. Posežu za tabletama za spavanje, čepićima za uši, odlaze u drugi krevet ili izbace hrkača iz kreveta.

Uz hrkanje često se pojavljuju i problemi sa disanjem - opstrukcijske apneje ili hipopneje, kada se hrkanje prekida trenutcima tišine i nedisanja pa se hrkač trudi doći do zraka. Nakon nekoliko sekundi slijedi snažan udah popraćen snažnim hrkanjem i spavač se nakratko probudi. Patološkim napadajima se smatraju oni koji traju duže od deset sekundi i koji se pojavljuju više od sedam do deset puta u satu sna.

Osobe koje pate od hrkanja bude se s osjećajem umora, prati ih cjelodnevni osjećaj pospanosti, smanjena im je koncetracija, imaju glavobolju i mogu imati ozbiljnije vaskularne bolesti zbog prekida opskrbe mozga kisikom. Povećana je i opasnost od povišenog krvnog tlaka, srčanog infarkta i moždanog udara.

Kako riješiti problem hrkanja?

Jadan od načina rješavanja problema hrkanja je izrada odgovarajućih stomatoloških udlaga - silensora. To je oralna naprava prihvatljiva za pacijenta jer je mala i udobna za nošenje a istraživanja su pokazala da su 90% učinkovita pri rješavanju problema s hrkanjem.

Za izradu takvih udlaga potrebno je uzeti precizan otisak i vrlo kvalitetno procijeniti međučeljusne odnose. Udlaga funkcionira tako da donje čeljusti pomiče prema naprijed te tako spriječava zapadanje čeljusti i jezika i zatvaranje dišnoga puta.

Ovakve udlage pokazale su se vrlo učinkovitima kad je hrkanje prouzročeno suženjem dišnih putova, no njihova uporaba nije isključena ni u slučajevima kad je disanje kroz nos otežano ili potpuno onemogućeno. Relativna prepreka za primjenu silensora su problemi sa čeljusnim zglobom ili potpuna bezubnost. Ti pacijenti mogu dobiti udlagu nakon prikladne terapije.

Nemojte podcjenjivati ili negirati problem hrkanja jer ono može dovesti do ozbiljnih srčanih i dišnih poremećaja!

Potražite pomoć u Vašem Dentabel Centru za dentalnu medicinu.

comments powered by Disqus

Vezani članci

Zatražite ponudu ili nas nazovite 052 455 210

MIŠLJENJA PACIJENATA

Želio bih se zahvaliti Dentabel timu na paznji koju su mi posvetili. Veliki pozdrav Dr. Ladislavu i Igoru Rickijevicu!

Ivan Kocijančić

Sva mišljenja pacijenata

POSLJEDNJI ČLANCI

POPULARNI ČLANCI

Blog - 04.04.2014.

Silensorom protiv hrkanja

Učlani se na naš Newsletter!

*Obavezna polja

PRONAĐI NAS NA FACEBOOK-U